הפחתת ארנונה לבתי תוכנה

תחום הארנונה בישראל הפך לתחום מסובך עם הרבה רבדים וחוסר וודאות לחברות.

ניתן להבחין בסתירות רבות מחלוקות בין בתי התוכנה השונים אל מול הרשויות המקומיות, שמקשות על הפחתת חיובי הארנונה ונוטות לחייב אותן בתעריף גבוה.

לעיתים, הרשויות עשויות לטעון שמדובר בעסק שפיתח תוכנה וכעת עיקר עיסוקו הוא במכירתה, וזאת כדי למנוע את הפחתת הארנונה שהחברות זכאיות לה. כלומר, הרשויות המקומיות טוענות שהעסק אינו פועל בתחום ייצור ופיתוח תוכנה אלא בפעילות עסקית אחרת.

במקרים לא מעטים, נוטה מנהל אגף הארנונה להשיב בשלילה בטענה שמדובר בחברה שעיקר פעילותה היא שיווק ומכירה.

חברה שהוכרה שעיקר פעולתה הוא פיתוח תוכנה, תזכה להפחתה משמעותית בתעריף התשלום וזאת מכיוון שהרשויות מעוניינות לקדם פעילות יצרנית במחוזותיהן. למרות זאת, יש לקחת בחשבון שלא יהיה פשוט לקבל את הסיווג כבית תוכנה על פי הצו העירוני.

לצורך הפחתת הארנונה נדרש להכין אגד של מסמכים וחומרים שתפקידם לעזור ולהקל בהפחתה ויש לכך חשיבות רבה מכיוון שהעיריות לא נוהגות להפחית את התשלום של החברות מבלי שביצעו בדיקה מעמיקה.

החוק קובע בסעיף 1 לתקנת ההסדרים במשק המדינה (ארנונה כללית ברשויות המקומיות) תשס"ז- 2007: "תעשייה- לרבות מפעלי בניה, מחצבות, בתי תוכנה". ניתן לראות ש"בית תוכנה" הינו חלק מהגדרת המונח "תעשייה".

מכאן ניתן להבין שעסקי בתי תוכנה זכאים לתעריף מופחת של ארנונה.

הפחתת ארנונה

 

צו ארנונה הוא חקיקת משנה של הרשות המקומית הקובעת את גובה הארנונה ברשויות המקומיות. לפיכך, כל רשות קובעת בצו משלה את הכללים. ישנן ערים המקדמות תעשיה של בתי תוכנה וישנן ערים שאינן מקדמות. לפיכך, החשיבות של מיקום החברה הוא גדול.

הסעיף בצו הארנונה כולל שלושה מונחי מפתח: "בעיקר", "ייצור" ו"תוכנה".

ישנו משקל משמעותי למילה "עיקר" בשני מובנים:

במבחן הכמותי- בחינת גודל השטח שבו מתקיימת פעילות היצור (פיתוח התוכנה), לעומת גדלם של שאר השטחים המשמשים לפעילות אחרת.

במבחן המהותי- בחינת האם הפעילות הייצורית (פיתוח התוכנה), אל מול כלל הפעילות העסקית שמתבצעת.

ייצור- על בית התוכנה להמשיך ולפתח את התוכנה.

תוכנה- ישנם מדדים הקובעים מהי תוכנה אשר מקבלת את ההטבות ועל החברה לעמוד במדדים אלו.

כאמור, ישנו קושי להבחין ולסווג מתי מדובר על "ייצור", "שירות" או "שיווק". לדוגמה, במצב שבו חברה מספקת ללקוחותיה פתרונות לניהול ולשיפור תהליכי עבודה, המתבססת על פלטפורמה על פי תבנית שנקבעה מראש ומקנה גישה למאגר הטפסים הגדול. פסיקת בית המשפט הייתה שמדובר בפעילות "שירות טפסים מקוון" ולא "ייצור תוכנה".

החיסכון יכול להיות משמעותי מאוד עבור החברה. לדוגמה, בעיר תל אביב שבה לפי צו הארנונה, בתי תוכנה יחויבו בשיעור של 173.11 ₪ למטר בכל אזורים ואילו התעריף למ"ר השנתי הינו 396.23 ₪. מדובר בהפחתת ארנונה משמעותית של כ 56%.

ארנונה היא למעשה מס וישנם פרמטרים שונים המשפיעים עליו, כך שיש ביכולתם להעלות או להפחית את החיוב. חיוב במיסי ארנונה נעשה על בסיס שנתי, כך שכל שנת מס פוחתת את חיובי הארנונה לדיון, בחינה או שינוי.

יתר על כן, קיים שוני בהגדרת המונח "בית תוכנה" בין הרשויות המקומיות השונות, דבר זה עלול לגרור לעליה משמעותית בשיעור הארנונה במעבר מעיר לעיר.

במידה וחברה הצליחה להוכיח שהיא עומדת במבחן הכמותי והמהותי, היא תסווג כ"בית תוכנה".

לצורך כך, נדרשת מומחיות בתחום המיסוי ובתחום הארנונה שעשויה לחסוך לבתי התוכנה סכומי כסף לא מעטים.

משרד ישועה נחמני ייעוץ מס והשקעות הוקם על ידי עו"ד ורו"ח יוסי ישועה ורו"ח דוד נחמני, בוגרי המחלקה המקצועית של רשות המסים.

לייעוץ בנושא, פנה בטלפון 03-7737070 או במייל [email protected]